designed by dimitra chounta©

Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2011

Τροφές για τα μελίσσια

ΓΥΡΕΟΠΙΤΤΑ 
Η συνταγή για μια πολύ καλή και θρεπτική γυρεόπιττα έχει την παρακάτω σύνθεση :
Γύρη 2 κιλά δική μας,
Σογιάλευρο 5 κιλά με λίπος κάτω του 7% (αλευρ/μένο),
Ζάχαρη 11 κιλά άχνη,
Μέλι 4 κιλά ρευστοποιημένο.
1. Ζεσταίνουμε 4κιλά νερό ώσπου να γίνει χλιαρό, κατόπιν το ρίχνουμε σε μια πλαστική λεκάνη που έχουμε την γύρη. Αναδεύουμε το μίγμα για 15-30 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η γύρη. Μετά προσθέτουμε το ρευστοποιημένο μέλι(45βαθμοί) και ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το μίγμα προσθέτουμε το σογιάλευρο, την ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αναμιχτούν καλά όλα τα υλικά που έχουμε μέσα στην λεκάνη.
2. Το προϊόν που θα μας προκύψει, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε και πολύ σκληρό, γι` αυτό κατά το τέλος του αλέσματος προσθέτουμε επιπλέον λίγο ζάχαρη άχνη ή νερό, ούτως ώστε το ζυμάρι που κάναμε να αποκτήσει την σύσταση που θέλουμε για να μπορούν οι μέλισσες να το παίρνουν εύκολα.
3. Το σογιάλευρο που περιέχει λίπος μικρότερο του 3% και είναι χονδρό- αλεσμένο (τροφή για κτηνοτροφία), έστω και ψιλοαλεσμένο, δεν κάνει.
4. Προσοχή πρέπει να δείξουμε και στην αγορά της γύρης. Εάν είναι του εμπορίου και είναι παλιάς σοδειάς πιθανόν να έχει χάσει τα συστατικά της. Εύκολα επίσης μπορεί να μεταδώσει ασθένειες στο γόνο του μελισσιού μας όπως είναι η ασκοσφαίρωση και η Αμερικάνικη σηψιγονία. Εάν την πάρουμε από συνάδελφο μελισσοκόμο που ξέρουμε τα μελίσσια του είναι πιο ασφαλές. Το σίγουρο πάντως είναι η γύρη να είναι δική μας, τότε είμαστε σίγουροι για την ποιότητα της. Η γυρεόπιττα με φρέσκια γύρη ικανοποιεί τις ανάγκες του μελισσιού, είναι πλούσια σε βιταμίνες, αμινοξέα και άλλα ωφέλιμα συστατικά.Απλή γυρεόπιτα
Η γυρεόπιττα που περιγράφουμε παρακάτω, είναι πολύ απλή, παίρνεται από τις μέλισσες αμέσως και γίνεται από τον καθένα εύκολα.
Σε μια λεκάνη που έχουμε 1,5 λίτρο χλιαρό νερό, προσθέτουμε σιγά-σιγά 4 κιλά φρέσκια γύρη. Ανακατεύουμε για 20 περίπου λεπτά και αφού διαλυθεί καλά η γύρη, ρίχνουμε 7 κιλά ζάχαρη άχνη και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε το μίγμα για άλλα 15 λεπτά. Το τελικό προϊόν που θα προκύψει το τοποθετούμε ανά δύο κιλά σε πλαστικές σακούλες και το αφήνουμε λίγο χρονικό διάστημα να καθήσει και να πάρει την φόρμα της σακούλα, μετά αφού το χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε ίσου πάχους λωρίδες(τετράγωνο ή ρόμβο), κόβουμε ίσα κομμάτια αφαιρούμε το κάτω μέρος του πλαστικού και τα τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, ένα σε κάθε κυψέλη. Ελέγχουμε κατά διαστήματα και τοποθετούμε άλλο κομμάτι γυρεόπιττας εάν το πρώτο οι μέλισσες μας το τελειώσανε. Ποτέ δεν πρέπει να λείπει η γυρεόπιττα από τα μελίσσια μας.Άλλη μια συνταγή Γυρεόπιτας 

 • 33 κιλά άχνη ζάχαρη
 • 10 κιλά γύρη
 • 13 κιλά μέλι
 • 4,5 λίτρα ζεστό νερό
 • 6,5 κιλά σογιάλευρο με max 2% λίπος από μη γενετικά μεταλλαγμένη σόγια(για να σφίξει το μίγμα)
 • 250 γρ σκόρδο σκόνη.
 • 250-300 ml εκχύλισμα τσαγιού από βότανα   
ΣΙΡΟΠΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ Ένα μέρος ζάχαρη δύο μέρη νερό (1:2): Η τροφοδότηση με αυτό το μίγμα σιροπιού περιέχει 66, 6 % νερό και 33,3% ζάχαρη, δηλαδή πολύ νερό και λίγη ζάχαρη. Η ενέργεια που δίνει όλες τις εποχές στις μέλισσες μας είναι ελάχιστη.

Ένα μέρος ζάχαρη και ένα μέρος νερό (1:1): Αυτό το μίγμα σιροπιού περιέχει 50% νερό και 50% ζάχαρη. Βέβαια δίνει περισσότερη ενέργεια, από την πρώτη περίπτωση, αλλά και αυτό το σιρόπι είναι φτωχό για τις μέλισσες μας.

Δύο μέρη ζάχαρη και ένα μέρος νερού (2:1): Το συγκεκριμένο μίγμα σιροπιού περιέχει 33,3% νερό και 66,6% ζάχαρη. Δηλαδή λίγο νερό και πολύ ζάχαρη. Αυτό το μίγμα σιροπιού από τα τρία, είναι το πλουσιότερο σε ενέργεια για τις μέλισσες μας και ταΐζουμε με το πλουσιότερο μίγμα σιροπιού στις παρακάτω περιπτώσεις.:

Για μελίσσια που κάνουν βασίλισσες και βασιλικό πολτό.

Για μελίσσια που πρόκειται να ξεχειμωνιάσουν.

Για μελίσσια που κινδυνεύουν από πείνα.

Για μελίσσια που προορίζονται να χωριστούν σε παραφυάδες

Γενικά για την εξασφάλιση αποθεμάτων μέσα στις κυψέλες.

H δοσολογία 2 ζάχαρη και 1 νερό λογίζεται και σαν διεγερτική τροφοδοσία, όταν γίνεται κάποιες συγκεκριμένες εποχές για να αυξήσουμε την ωοτοκία της βασίλισσας. Δίνεται καθημερινά στα μελίσσια, για χρονικό διάστημα 15 -18 ημερών, σε πολύ μικρές ποσότητες 

-Αρχή της άνοιξης.

- Μετά τον τρύγο, το φθινόπωρο.

-Σαράντα πέντε (45) ημέρες πριν από την ανθοφορία που επιλέξαμε να εκμεταλλευτούμε .

Προσοχή Όχι τροφοδοσία με θερμοκρασίες περιβάλλοντος χαμηλότερες των 14ο Κελσίου, διότι η βασίλισσα διεγείρεται και αρχίζει να γεννά εντατικά, ο γόνος επεκτείνεται σε πλαίσια που δεν μπορούν να θερμάνουν ικανοποιητικά οι μέλισσες και έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα. Με την σειρά τους οι συλλέκτριες ξεγελιέται, βγαίνουν με κρύο καιρό για να συλλέξουν νέκταρ έξω από την κυψέλη χάνονται και δεν ξαναγυρίζουν.

Ζαχαροζύμαρο με σκόρδο.

Υλικά
-25 κιλά μέλι
-75 κιλά ζάχαρη(άχνη)
-9-10 κεφάλια καθαρισμένες σκελίδες σκόρδο,
-2-3 ποτήρια φυσικό χυμό πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Πρώτα λειώνουμε τις καθαρισμένες σκελίδες του σκόρδου στο μπλέντερ με 3-4 ποτήρια φρέσκου χυμού πορτοκαλιών. Κατόπιν το ρίχνουμε μέσα στο ζυμωτήριο που έχουμε και τα υπόλοιπα υλικά και το αφήνουμε να δουλέψει μέχρι να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα που θα προκύψει το τοποθετούμε σε νάιλον σακούλες ανά 2-3 ή 4 κιλά, το αφήνουμε να ΄΄παγώσει΄΄ και κατόπιν κόβοντας την σακούλα στο κάτω μέρος την τοποθετούμε πάνω στους κηρηθροφορείς, μέσα στις κυψέλες.
-Το ζαχαροζύμαρο αυτό δίνεται στα μελίσσια από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τέλος Μαρτίου.

Αναδημοσίευση από   http://meliryton.blogspot.com

4 σχόλια:

 1. kalispera paidia 8elo kapios na mou pei mia sintagi me glykozi na thn kano banilia giati zaxari den simferi!!!eyxaristo nikos!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. για πόσο διάστημα βάζεις γυρεόπιττα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. παιδια την καλησπερα μου εχω 2 μελισσακια 1 10αρι 1 9αρι
  σχετικα δυνατα και τα 2,αυτο που θελω να ρωτησω.... καθε ποτε ταιζονται?
  ποσο διαρκει ενα μελισσι με φουλ διατροφη

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ταΐζουμε όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες μελιού στις κηρήθρες,δεν υπάρχει σταθερή τροφοδοσία π.χ. κάθε 15-20 μέρες .Είναι στην κρίση του μελισσοκόμου το εάν και το πότε θα ταΐσει.
  Τι εννοείς "πόσο διαρκεί ένα μελίσσι"?

  ΑπάντησηΔιαγραφή